Let op!

Op dinsdag 17 en woensdag 18 september hebben we een storing gehad waardoor bij een aantal gebruikers tekeningen niet goed opgeslagen zijn. Moch u een tekening, gemaakt op de desbetreffende dinsdagmiddag of woensdagochtend, niet meer kunnen openen, neem dan contact op met Navigram.

01-07-2019
NEWS
Met versie 11 de zomer in

Versie 11beta is beschikbaar. We bespreken de belangrijkste wijzigingen.

Navigatie

We hebben de navigatie verder geperfectioneerd. Met het muiswiel kunt u nu in vogelvlucht in en uitzoomen. Daarnaast blijft een gekozen hoogte behouden tijdens het navigeren. En tenslotte kunt u door de de rechtermuisknop te gebruiken in combinatie met de Alt-toets om u heen kijken. Vergeet tenslotte ook niet dat u met een ingedrukt muiswiel de kijkhoogte kunt aanpassen.

Eigen afbeeldingen in mapjes

Afbeeldingen die u upload kunt u nu in mapjes organiseren. Zo houdt u veel makkelijker overzicht.

Display modes

Net als bij uw digitale camera kunt u het beeld beinvloeden. Zowel contrast, helderheid, verzadiging als outlines zijn nu instelbaar. Daardoor kunt u uw afbeeldingen een eigen sfeer geven, zoals zwart wit of pastel. Inclusief een aantal voorgeprogrammeerde instellingen.

Ook lijntekeningen zijn mogelijk.

Catalogusbalk: mooier en sneller

De catalogusbalk onderin het scherm is aanmerkelijk verbeterd. Niet alleen veel sneller, ook kunt u nu de inhoud tonen door met de muis naar links en rechts te slepen.

Schermafbeeldingen en renderen

De renderknop is verplaatst naar de schermafbeelding (knop rechts). En: u kunt nu kiezen uit een aantal schermafbeeldingsformaten en verhoudingen, zoals 1:1, 4:3, etc.

En verder

Weer op jullie verzoek een paar nieuwe objecten zoals een taatsdeur (in de betaflex map) en in de basics>deco map: een klok en een potkachel, beide configureerbaar. Verder verwelkomen we Castelijn. En: na de zomer komen er weer een paar fabrikanten bij.

Volgende versies

Naast onze continue verbeteringen aan de roomplanner werken we dit jaar ook nog aan een paar hele mooie productuitbreidingen, onder andere de nieuwe online configurator en de mogelijkheid om met uw klant op afstand te werken in een tekening, van Ipad tot VRbril.

Tenslotte: hoe meer gebruikers, hoe mooier we de software kunnen maken. Daarom vragen we binnenkort uw hulp om Navigram nog bredere bekendheid te geven. Dus let op de mail. En verder: dank voor al uw opmerkingen en suggesties.

16-04-2019
NEWS
Versie 10 beschikbaar

Versie 10 beta is beschikbaar. Opnieuw een flinke stap vooruit.

Snelheid

Een enorme verbetering van de navigatiesnelheid. Presentaties van grotere modellen gaan heel erg veel sneller. Ook een groot winstpunt voor onze VR module.

Meer kamers

Het is nu mogelijk meer dan 1 kamer te tekenen

Andere belangrijke verbeteringen

 • Verbeterd gebruiksgemak door nieuwe muisaanwijzers. En: een nieuwe muisaanwijzer om kleuren te kopieren en plakken. En een aparte knop voor het openen en sluiten van deuren.
 • De achtergrond is sterk verbeterd: een aantal standaardachtergronden en instellingen is toegevoegd en door de mogelijkheid een eigen foto te uploaden (via het paletje) kunt u bijvoorbeeld een streetview afbeelding van het adres van uw klant gebruiken. Op de illustratie een foto vanuit het Navigram kantoor.
 • Maten staan nu ook in de schermafbeelding. En: bij niet rechte hoeken wordt het aantal graden aangegeven. En kunt de schermafbeelding nu ook direct printen zonder eerst te downloaden.
 • Veel verbeteringen bij ramen en deuren, oa verdiepte ligging en meer opties voor dorpels. En ook verwarming is verbeterd. Zowel een collectie kacheltjes alswel configureerbare radiatoren. Alles samengevat in onderstaand plaatje.
 • Nu ook ondersteuning voor meerdere VR brillen (bijv. Dell visor), waardoor de drempel voor gebruik van de VR module verder is verlaagd.
 • Nieuwe en verbeterde objecten. Bloemen, planten en boeken: snel een ruimte aankleden met veel variatieopties. Bij de raambekleding zijn rolgordijnen toegevoegd. Daarnaast schaalbare afbeeldingen (via het paletje) en instellen van de afstand tot muur of raam. Tenslotte: instellen van lamelopening is nu mogelijk.

Merken

Er is weer content van een aantal merken toegevoegd. Nieuw zijn: Arco, Metaform, Durlet, Vibia and Luceplan. In onderstaande afbeelding van elk merk een object.

Warehouse

We hebben veel objecten toegevoegd en de komende weken zullen er nog honderden volgen.

Overige verbeteringen

 • als u bij het opslaan de naam verandert wordt het overschrijven automatisch uitgeschakeld
 • de lelijke kubussen tijdens het laden van objecten zijn verdwenen
 • gebruik van enter toets ipv muis bij het invoeren van getallen
 • meethoogte van de lasermeter is nu instelbaar
 • met de Informatie (i) knop kunt u een willekeurig object een omschrijving en prijs geven. Dit verschijnt in de rapportage.
 • verbeteringen in de renderer. Onder anderen de mogelijkheid om een outline render te maken, lichtgevende tv schermen en verbeterd renderen van deels transparante gordijnen.

 • een paar nieuwe beta objecten, o.a. een tafel met meerdere pootvormen
 • en verder veel kleine verbeteringen en reparaties. We noemen: licht instellingen worden nu opgeslagen, ronde tafels hebben correcte bladafmetingen, het onderstel van de basiskast kan worden verwijderd, objecten (bijv. een kast) die op de muur worden geplaatst hebben nu de correcte afstand tot de muur, achtergronden verschijnen niet meer in de kamer en de losse muur kan worden vastgezet en verwijderd.

Versie 11

Versie 11 komt in mei. Daarin weer een paar mooie nieuwe features. Daarna gaat het release tempo wat omlaag en richten we ons ook op nieuwe merken en de buitenlandse markt. Blijf feedback geven!

11-02-2019
NEWS
Versie 9 Beta

Versie 9 beta is nu beschikbaar voor alle gebruikers. Er zijn weer veel grote en kleine verbeteringen. We noemen de belangrijkste.

Interface


Met versie 9 ronden we een vernieuwing van de vormgeving af. We hebben de hele interface op de schop genomen en denken dat het resultaat rustig en begrijpelijk is en er goed uitziet. We laten de interface nu een tijd rusten, want we begrijpen dat onze gebruikers niet elke versie een ander scherm willen zien.

Snelheid

Er waren wat klachten over de snelheid bij wat grotere modellen. Dit werd erger bij V8, waarop we een hotfix hebben uitgebracht. In versie 9 hebben we verdere verbeteringen aangebracht door het systeem bij grote tekeningen automatisch een afweging tussen kwaliteit en snelheid te laten maken tijdens het manipuleren van de tekening.

Undo en redo

Na een valse start in versie 8 nu toch echt beschikbaar: de ongedaan maken knop.

Afwerkingen


Onder het paletje zit een kleurselector waar u tijdens het selecteren van de kleur al het resultaat ziet in de tekening. Ook kunt u de kleurcode kopiëren en in een ander object plakken.

En bij de eigen afbeeldingen kunt u bij het verschalen de verhouding vast zetten: dat scheelt weer een paar muiskliks.

Objecten

Veel object verbeteringen. Het frame van een deur op 0 cm kunnen zetten, een schuifdeur, een rij boeken voor de aankleding van kasten (release op 15-02), etc, etc.

Merken

Voor veel van onze gebruikers belangrijk nieuws: de Interstar catalogus is gereleased. Maar ook andere merken.

Rendering


We hebben de integratie van de “real time” en “render” achtergrond grotendeels voltooid. U kunt nu een eigen achtergrond foto gebruiken (tip: kijk eens naar google streetview als u een klant wilt verrassen), en de lichtinval van de zon voor de render instellen met het kompas knopje. Ook hebben we de renderinstellingen verbeterd (o.a. snelheid vs kwaliteit en meerdere lichten).

En verder...

Kleine verbeteringen zoals: beter snappen in hoeken van de kamer, hoge resolutie schermafbeeldingen kunnen maken, een snelknop (rechts onderin ) voor het ingeven van de afstand tot de vloer, het kunnen plakken van een geknipt object op wand en vloer, betere begrenzing van inputranges en meer...

Versie 10

Met de rest van de ideeën gaan we verder voor versie 10 (gepland voor eind maart) en daarna. Blijf ons uw suggesties sturen (gebruik de Help > Feedback knop), we hebben veel aan uw commentaar!

10-01-2019
NEWS

De IMM komt eraan

Meer merken in Navigram? Zo gaat het sneller!

We hebben de laatste maanden veel cursussen gegeven met het nieuwe Navigram.

En er is veel enthousiasme: iedereen is blij met een veel beter, moderner en sneller Navigram.

Maar wat ook naar voren komt: hoe meer merken, hoe beter.

Daarom hebben we een campagne: als u merken in uw winkel heeft die nog niet in Navigram zitten maar die u er wel graag in zou zien, kunt u daarbij helpen.

Merken kunnen zonder kosten of verdere verplichtingen een aantal modellen laten opnemen in Navigram. Dit kan heel eenvoudig. Als uw leverancier zelf controle wil over welke modellen in Navigram verschijnen:

 • stuur uw leverancier naar navigram.com/transfer. Daar staan heel eenvoudige instructies om informatie te uploaden. Wij zetten deze informatie dan kostenloos in Navigram1
Of, als uw leverancier het helemaal uit handen wil geven:

 • laat uw leverancier contact opnemen met Navigram (info@navigram.com). Na toestemming dragen wij kostenloos zorg voor het verzamelen en opnemen van een aantal 3D modellen in Navigram1

1 Er zijn enkele voorwaarden. De belangrijkste is dat er 3D materiaal beschikbaar is.

18-12-2018
NEWS
Heel veel nieuws in versie 8. De beta versie is beschikbaar.

Versie 8 beta is een belangrijke update met veel goed nieuws. Daarom deze blogpost ook in het Nederlands. We noemen de highlights:

 • De veelgevraagde undo/redo knop is er nu.
 • Grote verbetering van het tekenen van een kamer: nauwkeuriger (rechtermuisknop!) en sneller. Zie ook het artikel "Improved roomdesign" van 18-12-2018.
 • Afwerkingen aangebracht met het paletje blijven behouden.
 • In de rechterbalk een knop om te meten: een goede hulp om snel afstanden te meten.
 • In de rechterbalk een knop om nauwkeurig te positioneren: met de linealen worden alle relevante maten getoond tijdens het slepen en klikt u objecten makkelijk aan of in lijn met andere objecten.
 • Naast top, vogel, sta en zit nu ook met 1 druk op de knop voor een object gaan staan.
 • Veel nieuwe objecten: een flexibele bank, meer lichten, een boekenkast, etc. Zie ook het artikel "New and Improved objects" van 18-12-2018.
 • Gebruik van de muis: de linkerknop sleept het object in het platte vlak, de rechtermuis wordt ingesteld met de knoppen rechts onderin het scherm.
 • Daarnaast: verbeteringen in vormgeving userinterface, kleine object aanpassingen, z-snapping, cut and paste en nog veel meer.

In januari 2019 komt versie 9 en in februari 2019 versie 10. Daarin onder andere:

 • Een kleur pipet om snel kleur te kunnen kopieren naar andere objecten.
 • Een patroon module voor vloer en tegelpatronen.
 • Integratie fotoachtergrond en rendering.

Tenslotte zullen we in januari weer 10 merken toevoegen.

18-12-2018
NEWS
Improved roomdesign

Version 8 offers a big improvement in designing rooms. The main features are:

 • Use the left mouse to drag a wall roughly, use the right mouse button for precision positioning.
 • Click the arrows left or right to inside or outside measures and enter the new value.
 • Walls are dragged in one direction.
 • Dragging corner points now has snapping.
18-12-2018
NEWS
New and Improved Objects

In the quickstart menu you will find some new and improved objects:

 • A bookshelve to easily make a simple grid of elements.
 • A light folder with 3 lights: ceiling lamp, floorlamp and general shape lamp.
 • The plant is now configurable, more pots and plants will be added in the future.
 • A window with many new options and shapes.
 • The shelve distance in the cabinet can be set now.
 • Curtains can now be partially opened.

In the beta objects catalog you will find the following new objects:

 • A grid to plan cabinet systems on the wall.
 • A couch that can be configured to create corner couches, poufs, chaise longues, etc.
20-11-2018
NEWS
Version 7 Beta released: fixes, improvements and plans

Today we released Version 7.0 Beta. Main improvements are:

 • Userinterface components were improved (ie help, warehouse, image import)
 • A completely new navigation allows you select any viewpoint by just using the mouse
 • Stability: a lot of improvements. Including: auto-backup, the implementation of fragment loading and error logging.
 • A brand new OBJ importer to make using external 3D models much easier.
 • Object improvements like: sizing curtains, ceiling bars, table inset, gripless kitchens, large paintings, etc.
 • Other improvements include a better organisation of deco objects, translation improvements and brand pinning

On december 18, we will release the last version of this year: Version 8 Beta which will include:

 • Undo/redo
 • Much improved drawing of rooms
 • Better floor and wall materials
 • Backgrounds
 • Better object manipulation
 • A reorganised menu structure

Also in december we will add the following brands:

 • Interstar
 • Vibia
 • Luceplan

Finally, we updated our privacy policy, reflecting our commitment to user rights.

02-10-2018
NEWS
Roomplanner version 6 released

Today we released version 6 that was available as a beta for some weeks already.

We expect to publish V7 beta in october.

02-08-2018
NEWS
Roomplanner version 6 BETA

Today we released the beta of version 6 of the Navigram Planner. The following improvements have been made:

 • again many new deco objects were added. For example: check out the flowers in the render below.
 • new flex objects were added: stairs, kitchen, ceiling bars, fireplace and also electric plugs and switches
 • from now on the Navigram planner is available in 6 languages: English, Dutch, German, Italian, French and Spanish. This opens good opportunities for brands selling internationally.
 • a tv that can be sized and used standing and hanging.
 • many small improvements: custom sizes are now shown in the page, rotating objects snap every 90 degrees, improved moving of objects on walls, repair of small bugs in flex and render.

In about a month we will release another version with a number of new improvements, most probably including the much requested undo-redo function.

Finally: Dutch customers who want to see our latest innovations including a VR setup: come and see us at the Woondindustrie from 16-19 september.

05-06-2018
NEWS
Roomplanner version 2 released

Today we released version 2 of the Navigram Planner, 2 months after release 1. Many improvements were made, amongst them:

 • many new deco objects added
 • brands are now displayed in the brands section
 • you can now add project information when saving and use this information when searching for a model
 • improved transparency and picking for doors and windows
 • improved help, including option to send feedback
 • improved object manipulation: move, scale and rotate objects with the mouse

We plan to release version 3 mid july and version 4 end of august.

31-05-2018
NEWS
More new catalogs

This month Artfort, Gelderland, Harvink, Havee, Jori and Linteloo added content to the roomplanner. More to come this summer....

15-04-2018
NEWS
New catalogs

Within a month after releasing our roomplanner, 4 Dutch brands signed up for Navigram: Leolux, Bert Plantagie, Pode and Interstar are the first to make their catalog available in the new system.

And: next month we will again announce brands that joined.

23-03-2018
UPCOMING
Roomplanner Training

On monday april 16th we organise a half-day training in Utrecht. Time: 09.30-13.00. More information: info@navigram.com. Price: E 225,-- per person.

After this training you will master the basics of the Navigram roomplanner including the various modules.

13-03-2018
NEWS
Release V1

Today we released the first version of our online space planning product. The planner is available starting at E 600,-- / year.

01-01-2018
NEWS
Moved to Oudegracht

Per 01-01-2018 Navigram is officially located at oudegracht 232 in Utrecht. For over 4 years we held office at the Pastoefabriek in Utrecht and with some heartache we left. Our new location offers us working space, meeting space, a VR demo center and a canal side lunchspace.